Baş Ağrısı ve Baş Ağrısından Kurtulmanın Yolları

AĞRINIZI TANIYIN
Eğer baş ağrısı;

Başın çevresini sıkan bir kuşak şeklinde ve sürekli ise gerginlik baş ağrısı olabilir.

Zonklayıcı, tek taraftan başlayan ve bulantıya neden olan ağrıysa, migrenden şüphelenilebilir. Migrenden önce ışık titremeleri gibi görme bozuklukları da ortaya çıkabiliyor.

Kızaran ve sulanan bir gözün etrafında, yüzün aynı tarafında burun akıntısıyla birlikte zonklayıcı bir ağrı varsa, küme baş ağrısı olabilir.

Burun akıntısı veya tıkanıklığıyla birlikte yüzün arkasında sürekli bir ağrı varsa ve öne eğilmeyle artıyorsa, sinüzit ağrısı olabilir.

MİGREN

Çoğu insan, ağrıyı göz çevresinde ya da arkasında, her zaman başın aynı tarafında çekiyor. Zonklama veya baskı biçiminde hissediliyor, saatlerce veya günlerce sürdükten sonra, geçiyor.
Doktorlar, migren hakkında hâlâ çok az şey biliyor. Bilinen, migrenin nasıl başladığı ve bu dayanılmaz ağrıların nasıl oluştuğu. Bazı hastalar, ağrı başlamadan önce, görme bozukluğu çekiyor. Bu, hastanın gözünün önünde şimşek çakmasına benzer ışıklar ve siyah noktacıkların uçuşması şeklinde ortaya çıkıyor. Bu arada, mide bulantısı da olabiliyor. Bu belirtilerin geçmesiyle birlikte, şiddetli bir baş ağrısı başlıyor.
Bu dayanılmaz ağrı, başın bir yanında hissediliyor. Ağrı, gözlerin birinin çevresinde, başın bir yanında veya arkasında, zonklama şeklinde meydana geliyor. Hasta, ışığa ve seslere karşı hassaslaşıyor. Başın ani hareketi, adeta çekiçle vurulmuşcasına acıyı artırıyor. Bu nedenle, karanlık bir odada kıpırdamadan yatmak, hastayı az da olsa rahatlatıyor. Tabii, bu arada ağrı kesici ilaç almak da kaçınılmaz oluyor. Her hafta veya ayda birkaç kez tekrarlayabilen ağrı, birkaç saat ya da üç-dört gün sürebiliyor. Kriz, her zaman ve her yerde tekrarlayabiliyor.

Migren'le ilgili Yanlış İnanışlar

Migren hastaları, ağrıyı neyin meydana getirdiği yolunda teoriler üretmeye yatkın oluyorlar. Kimi, çikolatapeynir ve kuru yemiş yedikleri için ağrı çektiğine inanıyor. Kimi ise, şarap içtiği için veya az uyuduğuçok uyuduğu ya da aç kaldığı için başının ağrıdığına inanıyor.

Ancak araştırmacılar, bunun bilimsel olmadığına inanıyor. Hollanda'daki Leiden Üniversitesi nörologlarından Michel Ferrari, ‘‘Hastaların migrene neden olduğunu belirttiği bu maddeler, genellikle gerçeği yansıtmıyor. Hasta bu maddelerden vazgeçse bile, ağrı tekrarlanıyor’’ diyor.

Doktorların önündeki en büyük engellerden biri, migrenin tahlillerle belirlenememesi. Bu hastalığın kan testi yok. Şimdiye kadar, migrenin bir kadın hastalığı olduğu sanılıyordu.

Ama migrenin nedenleri artık sır değil. Genişleyen kan damarlarının, beyni çevreleyen sinirlere baskı yapması sonucu şiddetli ağrı hissediliyor. Nörolog Michael Curter’ın araştırmasına göre, bu genişlemeye nöropeptid adlı protein neden oluyor. ‘‘Öyleyse, migrenin tedavisi, genişleyen kan damarlarının eski haline dönmesine yardımcı olmaktan geçiyor’’ diye konuşuyor uzmanlar. İşte bu amaçla, son yıllarda migrenle mücadele edebilmek için yeni ilaçlar piyasaya sürüldü. 1997’de çavdar küfünden elde edilen ‘‘Migranal’’ adlı ilaç, yan etkileri nedeniyle herkes tarafından kullanılamasa bile, en çabuk tesir eden migren ilacı olarak ün yaptı.



TANSİYON BAĞLANTILI
Saatlerce sürebilir. Adale ağrısı gibi, başın iki tarafında veya alında hissedilir. Ağrı kesici veya adele gevşetici ilaçlarla tedavi edilebilir.

SALKIM BAŞ AĞRISI
Birkaç haftada bir meydana gelip, aylarca tekrarlamayabilir. Başın bir yanında, göz çevresinde, elmacık kemiği üzerinde ve yanakta hissedilir. Gözün biri yaşarır, burun akar. Bu şiddetli ağrıya, migren ilaçları etkili olabilir.

Genel olarak baş ağrınız var ise;


Eğer başınız ağrımaya başladıysa, ayaklarınızı, yarısına kadar sıcak suyla dolu bir kabın içine sokun. Bir kaç dakika suyun içinde ayaklarınızı dinlendirmenizde fayda var. Eğer ağrınız sinir gerginliğinden kaynaklanıyorsa, saçınızı geriye doğru tarayın. Fırça saçları çekiştirirken, saç diplerindeki damarlar da kan dolaşımını hızlandırır. Bu da rahatlamanızı sağlar.

BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Baş ağrılarının nedenleri saymakla bitmez. Başımız ağrıdığı zaman çoğumuz hemen bir ağrı kesici ilaç almak isteriz. Ancak her baş ağrısını bu yöntemle geçirmek mümkün olmaz. Başınız ağrıyorsa, önce o gün neler yediğinizi hatırlamaya çalışın. Bilimadamları çikolata, fındık fıstık, ve peynirin baş ağrılarını tetikledikleri kanısındalar.
Bu saydığımız yiyeceklerin hepsinde tiyramin adıyla bilinen bir kimyasal madde var. Bu madde, baş ağrısına neden olabiliyor.

Rahatlama
Yoga, meditasyon gibi yoğun konsartrasyon gerektiren aktivitelerle baş ağrısını gidermek mümkün. Bacak ve boyun kaslarını ritmik olarak kasıp gevşetmenin ağrıyı gidermede etkili olduğu söyleniyor.

Fazla Işık
Stres, gürültü, çakan spot ışıklar ya da aşırı aydınlık migren ataklarına neden olabilir. Güneş gözlüğü takarak ya da gürültülü yerlerden uzak durarak başağrısı engellenebilir.

Akupunktur Tedavisi
Akupunktur iğneleri vücudun acı dindiren mekanizmalarını harekete geçirerek başağrısını son verebilir.

Mineral 
Migrene karşı özellikle magnezyum gibi gerekli ölçüde mineral takviyesi yapmak gerekir. Magnezyum, beyindeki damarları rahatlatarak kan akışını iyileştirir.

Botulinum
Yüzdeki kırışıkları ya da aşırı terlemeyi gidermek için kullanılan ve bir çeşit zehir olan botulinum, boyundan ya da başın belirli yerlerinden enjekte edildiğinde kas gerginliği ve başağrısını gideriyor. 

Limonlu kahve
Koyu kahvenin içine sıkılan limon suyu, baş ağrısının giderilmesinde etkili oluyor. Kahve, ağrı `yı beyne taşıyan sinyalleri durduruyor, limon da kafeinin hızla etkili olmasını sağlıyor.

Nane yağı
Nane yağı, kronik başağrılarına karşı yeni mucize olarak kabul ediliyor. Araştırmalar alna ve şakaklara sürülen nane yağının etkili olduğu ortaya çıkardı

Papatya Buğusu
İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veyakurutulmuş papatyalar  konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak papatyadan  çıkan buhar genize çekilir. Bu da baş ağrısı önler ve rahatlamanızı sağlar.

Sıcak-Soğuk Terapi
Özellikle sinir gerginliğinden ve stresten kaynaklanan ağrılar için soğuk kompres yararlıdır. Kas incinmesi ve yorgunluk gibi nedenlerin yarattığı baş ağrılarına karşı ise sıcak kompres yararlıdır.

Akşamdan Kalanlar İçin
Alkolle ilgili olarak bilinmesi gereken ilk şey, onun bir diüretik, idrar getirici olduğudur. Alkol aldığınız zaman vücut, aldığından daha fazla su kaybeder. Bu yüzden alkol almayı kestikten kısa bir süre sonra diliniz damağınız kurur; susadığınızı hissedersiniz ve sık sık çişe gitmek zorunda kalırsınız.
Alkol'ün susatması ve kişinin çişini getirmesi, rahatsız edici ama az incitici yan etkisi. Bunu takip eden etki, su eksilmesine bağlı olarak gelişen başağrısı.

Başağrısından kurtulmak istiyorsanız, yapmanız gereken şey şu: Alkolle birlikte bol bol su için. Ertesi gün başınızın ağrımadığını göreceksiniz.
Başağrısına karşı önlem olarak, su dışında başka sıvıların içilmesini önerenler de var. Bunlar, güç artırıcı spor içecekleri -piyasada satılıyor ve ekstra vitaminler içeriyor - ya da maden suyu ve sodası içmeyi öneriyorlar. Bu içecekler hem alkolün eksilttiği suyu tamamlıyor hem de vücudun gereksinme duyduğu iyonları içeriyor.

Peki alkol ertesi, günlerdir kesintisiz taş kırmış gibi ağrılar içinde ve halsiz kalan vücudumuzu nasıl toparlayacağız?
Bunun için üretilmiş N-acetyl-cysteine ve amino asitler içeren ilaçlar var. Fakat doktorlar ilaç yerine çiğ yumurta içmeyi öneriyorlar. 'Eğer alkol sonrası gücünü yitiren vücudunuzu ayağa kaldırmak istiyorsanız, çiğ yumurta için' diyorlar.

Başağrısına 'Botoks'lu Çözüm



Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Karacalar, kas kasılmalarına bağlı baş ağrılarında botoks tedavi uygulanabildiğini söyledi.


Karacalar, yaygın olarak estetik amaçlı kullanılan botoksun, estetikten terlemeyi önlemeye kadar birçok alanın yanı sıra baş ağrısı tedavisinde de kullanıldığını da bildirdi. 
Botoksun baş ağrısı tedavisinde kullanılmasının çok fazla bilinmediğini anlatan Karacalar, bunun estetik ameliyatlarda ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti: 
''Kas kasılmalarına bağlı baş ağrıları olan ve özellikle alın çevresinde ve kaş arasında estetik yaptıranların bir süre sonra baş ağrısı şikayetlerinin de ortadan kalktığı görüldü. Hastalar, botoks yaptırdıktan sonra baş ağrısından kurtulduklarını belirttiler. Bu şekilde tesadüfen botoksun kas kasılmalarına bağlı baş ağrılarının tedavisi için kullanılabileceği ortaya çıktı. Baş ağrısının kaynaklandığı bölgeye göre, alın, kaş ortası ya da ensedeki kaslara yapılan botoksla kişiler baş ağrısından kurtulabiliyorlar.'' 
Karacalar, botoksun diğer bazı kullanım alanlarının ise aşırı terlemeyi önleme, yüz felci, istek dışı diş gıcırdamalarını önleme ve dudak kalınlaştırma gibi operasyonlar olduğunu söyledi. 

Anahtar Kelimeler; baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrıları,
ağrı tedavisi, miğren, baş dönmeleri, baş donmesı, baş ağrısına, baş ağrısının nedenleri, baş ağrısının sebepleri, mide ağrısına ne iyi gelir, boğaz ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısının tedavisi, baş ağrısı nasıl geçer,
baş ağrısı için, hamilelikte baş agrısı, baş ağrısı ne iyi gelir, şiddetli baş ağrısı, 
şiddetli baş ağrıları, baş ağrılarının nedenleri,
baş ağrılarının sebepleri, hamilelik baş ağrısı,migrene iyi gelen, baş ağrısı tedavi, küme baş ağrıları, migren ağrıları,sürekli baş agrısı, migrene ne iyi gelir, burun agrisi, baş ağrısına iyi gelen bitkiler, hamilelikte agri kesici, baş ağrısına iyi gelen bitki, gebelikte ağrı kesici, baş  ağrısı belirtileri, baş ağrısı ilaç

1 yorum:

  1. Yararlı bir konu bizimle paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil