BAŞ AĞRISI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Baş ağrısı, her yaştan insanda, birçok hastalıkla birlikte ya da doğrudan görülen, dünyada hekimlere en çok danışılan bir hastalıktır. 

Çok geniş kapsamlı olan baş ağrısının, 300 farklı çeşidinin olduğu saptanmaktadır. Uluslararası Baş Ağrısı Birliği(IHS)’nin raporuna göre baş ağrısını 2 farklı şekilde sınıflandırabiliriz. 

1) Primer (birincil) baş ağrısı: Bu sınıflandırmaya giren baş ağrıları, genellikle diğer hastalıkların tetiklemediği çeşittir. Migren ya da stres kaynaklı bir ağrılar bu sınıflandırmaya girer.

2) Sekonder (ikincil) baş ağrısı: Bu sınıflandırmaya ait baş ağrıları ise, genellikle beyinsel sistemin bozukluğundan oluşur. İkincil sınıfa soktuğumuz baş ağrıları daha ciddi ve operasyonsal boyutta olan baş ağrılarıdır. Bu ağrıların sebebi, EEG, kan ve idrar tahlilleri ya da beyin tomografisi ile belirlenmektedir. 

Baş ağrısının tedavisinde 3 yol izlenmektedir. Bu yöntem sırasıyla; 

1) Migren ağrısı çekenlerin tetikleyici faktörlerden uzak durması,
2) Atak tedavisi olarak adlandırılan ağrı kesici kullanımı,
3) Ağrıların gelmesini önleyici tedaviler, baş ağrısı tedavisinde izlediğimiz 3 yoldur. 

Çok fazla ağrı kesici içtiğimizde, beyin bu ağrıyı öğrendiği için, sebebi bilinmeyen bir şekilde, ilaç kullansak dahi geçmeyebilir. Böyle durumlarda hasta genellikle kronik baş ağrısı çekmektedir. Bir an önce koruyucu tedaviye başlamalıdır. 

Bu hastalıkların tedavisinde alternatif yöntemler de kullanılabilir. Bu alternatif yöntemlerin bazıları;

1) Ozon tedavisi,
2) B2 vitamini eklenmesini,
3) Akapunktur tedavisi,
4) Baş ağrılarına iyi gelen masaj tedavisi uygulanabilir. 

Fakat, her hastalıkta olduğu gibi, siz de bir doktora danışmadan herhangi bir tedavici edici yol izlemeyiniz. Bu yazıda yer alan her şey bilgilendirme amaçlıdır. Eğer siz de baş ağrısı çekiyorsanız, bir hekime danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder